Agenția Națională de Integritate (ANI) i-a declarat incompatibili pe Răsvan Popescu și Christian Mititelu, membri ai CNA, aceștia declarând pentru Mediafax că vor contesta în instanță deciziile ANI, pe care le consideră neîntemeiate.
Atât Răsvan Popescu, cât și Christian Mititelu au respins acuzațiile aduse, având obiecții asupra constatărilor ANI, dar și în ceea ce privește respectarea procedurii pentru că nu le-au fost aduse la cunoștință concluziile și nici nu li s-a cerut un punct de vedere.
Potrivit unui comunicat, ANI „a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui Christian Mititelu (membru al Consiliului Național al Audiovizualului) și încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de natură penală de către Răsvan Popescu (fost președinte al Consiliului Național al Audiovizualului)”.
În comunicat se mai spune că Mititelu „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 4 noiembrie 2008 – 15 decembrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcția de președinte și, ulterior, pe cea de vicepreședinte al Asociației „Alianța Civică”, cât și calitatea de membru al CNA (asimilată funcției de secretar de stat)”. Conform prevederilor legale, „calitatea de membru al Consiliului este incompatibilă cu funcțiile publice sau private, cu excepția celor didactice, dacă nu dau naștere unor conflicte de interese”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, Christian Mititelu nu a respectat dispozițiile art. 12, alin. (5) din Legea nr. 504/2002, potrivit cărora „Membrii Consiliului care, în momentul numirii, se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (2) – (4) au la dispoziție un termen de cel mult 3 luni pentru renunțarea la calitatea sau la acțiunile respective, perioadă în care nu au drept de vot în Cadrul Consiliului”, și ale art. 99, alin. (1), lit. j) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Persoanelor care exercită următoarele demnități publice și funcții publice de autoritate din cadrul autorităților și instituțiilor aflate exclusiv sub control parlamentar (…) membrii Consiliului Național al Audiovizualului li se aplică dispozițiile art. 72 și regimul incompatibilităților (…) pentru miniștri și, respectiv, secretari de stat, precum și incompatibilitățile prevăzute în legi speciale”.
Pe de altă parte, potrivit ANI, Răsvan Popescu „a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, în calitate de membru al CNA (mandatele 2006 – 2012, 2012 – 2018), respectiv de președinte al CNA (29 iunie 2007 – 19 decembrie 2012), în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a soluționat cereri și a participat la luarea unor decizii în urma cărora s-au acordat autorizații de licență audiovizuală pentru S.C. PRO TV S.A”. Totodată, ANI spune că Răsvan Popescu „s-a aflat în relații comerciale și a beneficiat de foloase patrimoniale în cuantum de 15.000 euro de la S.C. MEDIA PRO PICTURES S.A”.
„Din activitatea de evaluare, a rezultat faptul că atât PRO TV S.A., cât și MEDIA PRO PICTURES S.A. (societate comercială din partea căreia Popescu Răsvan a realizat beneficii materiale în cuantum de 15.000 euro) au același acționar, și anume CME Investments B.V”, se mai spune în comunicatul ANI.
Conform sursei citate, Răsvan Popescu nu a respectat dispozițiile art. 253¹, alin. (1) din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă”.
În comunicat se mai spune că Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Răsvan Popescu a infracțiunii de conflict de interese. „Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Popescu Răsvan nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris în exercitarea dreptului la apărare”, se arată în comunicatul ANI.
„Persoana (…) față de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, susține ANI.
Contactat miercuri de Mediafax, Răsvan Popescu a declarat că decizia ANI este neîntemeiată și o va contesta în instanță.
„Voi contesta concluziile ANI, pe care le consider neîntemeiate. În primul rând, consider că ele trebuiau să-mi fie aduse la cunoștință întâi mie, pentru a mi se lua un punct de vedere, așa cum cere legea, și abia apoi trimise către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și comunicate public. Potrivit Legii 161 care stabilește incompatibilitățile și conflictele de interese, am dreptul ca membru al CNA la creație literar-artistică, iar un scenariu literar exact asta este. Scenariul care a stat la baza filmului făcut cu Media Pro Pictures a fost adjudecat în urma unui concurs public desfășurat la Centrul Național al Cinematografiei, de către un juriu independent. Presupun că ANI se referă la scenariul filmului «Ceva bun de la viață», pe care l-am încredințat regizorului Dan Pița și acesta s-a adresat companiei Media Pro Pictures, în vederea participării la concursul de la Centrul Național al Cinematografiei. Banii la care face referire ANI, respectiv cei 15.000 de euro pentru scenariu, au fost plătiți ca urmare a câștigării primei de la Centrul Național al Cinematografiei, din care se plătesc drepturile de autor și se intră în producție”, a spus Răsvan Popescu.
Popescu a mai spus că „nu există nicio legătură” între munca sa la CNA și filmul realizat împreună cu Dan Pița, realizat la Media Pro Pictures. „Aceasta este o companie de sine stătătoare, specializată în producția de film, în timp ce Pro TV SA este deținătoarea de licențe, iar deciziile privind Pro TV SA din mandatul meu sunt cele mai multe decizii de sancționare. Așadar, eu nu am încălcat articolul 253 din Codul penal, așa cum susține ANI, pentru că, prin activitatea mea de la CNA, nu mi-am creat niciun folos patrimonial, ci, dimpotrivă, am votat și pus în aplicare sancțiunile la adresa Pro TV”, a mai spus Răsvan Popescu.
Pe de altă parte, la data la care scenariul filmului „Ceva bun de la viață”, în regia lui Dan Pița, a participat la concursul CNC, Media Pro Pictures nu era în proprietatea CME.
La rândul său, Christian Mititelu a declarat, miercuri, pentru Meidafax, că a luat cunoștință de la ziariști de acest comunicat al ANI. „Nu mi-a fost adus la cunoștință personal”, a spus Christian Mititelu.
El a precizat că „starea de incompatibilitate pretinsă de către ANI” are la bază faptul că, la începutul mandatului său de membru al CNA, a deținut calitatea de președinte al Asociației „Alianța Civică”, iar ulterior a devenit vicepreședinte al acestei asociații.
„Când am fost numit în CNA de către guvernul Tăriceanu s-a comentat că este bine ca cineva din domeniul civic să devină membru al CNA, de aceea nu am întreprins nicio măsură pentru a ieși din Asociația «Alianța Civică». Am renunțat însă la calitatea de președinte al asociației pe care o aveam inițial și am rămas vicepreședinte. Dacă această calitate reprezintă o funcție rămâne de văzut și instanța va stabili acest lucru, pentru că intenționez să contest această constatare a ANI”, a mai spus Christian Mititelu.
În ceea ce îl privește pe Christian Mititelu, în ultimele luni, Narcisa Iorga, membru al CNA, l-a acuzat pe acesta în mai multe rânduri că ar fi incompatibil, având în vedere că este membru al CNA și vicepreședinte al Alianței Civice. Pe de altă parte, în ședința din 7 martie, Christian Mititelu a spus că Agenția Națională de Integritate nu l-a informat că ar fi incompatibil. „Incompatibilitatea se stabilește în urma unui proces îndelungat și nu la dorința (…) unor colegi”, a mai spus acesta.